"Slovenský zväz spracovateľov mäsa je sklamaný z postoja vlády SR,
ktorá má jedinečnú príležitosť a aj dostatočné finančné prostriedky
urobiť historicky najvýznamnejší krok v oblasti podpory
agropotravinárskeho sektora. Nerozumie preto, prečo túto príležitosť
vedome prehliada. V tomto kontexte Slovenský zväz spracovateľov mäsa
vníma všetky vyjadrenia vlády o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti iba
ako prázdnu frázu," povedala Forrai.
Pandémia nového koronavírusu podľa nej jasne poukázala na skutočnosť, že
prázdne pulty obchodov sa môžu stať realitou nielen na Slovensku, ktoré
patrí medzi krajiny s najvyššou mierou dovozu surovín, ale najmä
potravín, a zároveň nízkou mierou sebestačnosti v ich produkcii.
Zdôraznila, že tento stav je výsledkom dlhodobého zanedbávania podpory
odvetvia zo strany štátu, ktoré sa však v prípade potravinových kríz
stáva kľúčovým na zabezpečenie dostupných potravín na potreby
obyvateľstva. Zvyšovanie potravinovej sebestačnosti Slovenska je podľa
nej zároveň cieľom deklarovaným v prijatom programovom vyhlásení vlády
SR.
Upozornila, že iba moderný a dobre fungujúci agropotravinársky sektor je
a bude pre súčasné a všetky nasledujúce generácie zárukou dostatku
dostupných potravín na potreby obyvateľstva. Podpora prepojenia
prvovýroby a spracovateľského priemyslu, modernizácia technológií
a inovácií či investície v oblasti energetického hospodárenia
potravinárskeho odvetvia zároveň významne prispejú aj k "zelenšiemu"
Slovensku, napríklad v podobe znižovania uhlíkovej stopy a emisií.
"Slovenský zväz spracovateľov mäsa apeluje na rezort financií, ako aj
na vládu SR, aby opakovane prehodnotila svoje priority, medzi ktoré
potravinová sebestačnosť a dostatok potravín bezpochyby patria," dodala Forrai.